Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

II. MKSZ SAI

Szeptember 15-én, szombaton került megrendezésre a második MKSZ SAI, vagyis a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség hivatalos nagyfesztiválja. Az eseménynek külön rangot adott, hogy a Szövetség ezen a napon ünnepelte a magyar kendo kezdetének 30. évfordulóját.

A rendezvényt Vadadi Zsolt, a Szövetség elnöke nyitotta meg, majd köszöntése után egy hosszabb előadásban foglalta össze a magyar kendo és a Szövetség munkájának 30 éves történelmét. A harminc év áttekintése nem kis feladat, ezért az előadás leginkább a hosszú történelem legfőbb eseményeire, mérföldköveire koncentrált.

1982-ben Yamaji Masanori tanár úr volt az, aki néhány lelkes embernek megmutatta, majd átadta a kendo alapjait. Ekkor még nem látszott, hogy a néhány főt számláló érdeklődő elszántsága egy kiváló eredményeket produkáló, sikeres sportszövetség és tagság működésének gyújtólángja lesz.

1986-ban a kitartás és a fejlődés olyannyira láthatóvá vált, hogy ebben az évben megrendezésre került az első Magyar Kendo Bajnokság, ahol már tiszteletét tette az első japán ZNRK delegáció is. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, hiszen hosszú éveken keresztül, napjainkig tart a jó kapcsolat az Össz-Japán Kendo Szövetség és az MKSZ között, illetve a magyar bajnokságok is évről évre megrendezésre kerülnek.

A sikeres rendezvény után – köszönhetően Yamaji tanár úr kitartásának - elindult vidéken is a kendo élet. Először Szegeden, majd Baján és Győrben alakultak klubok. Az elnök itt külön kitért a győri klub, majd a győrzámolyi Szigetközi Junior Kendo Klub létrejöttére, ahol J. Varga Attila munkájának köszönhetően elindult a fiatalok, és a gyerekek oktatása. Mi sem bizonyítja jobban a munka megtérülését, minthogy az akkor még 5-6 éves kendókák jelenleg a világ legjobbjai, Európa-bajnokok, világbajnoki helyezettek és hosszú ideje a válogatott gerincét alkotják.

1992-ben megérkezett az első JOCV önkéntes Abe Tetsushi személyében, aki immár 20 éve irányítja a magyar kendo szakmai fejlődését. Abe mester mellett évről évre nagyszerű mesterek segítették a kendósok fejlődését. 1995-ben tette tiszteletét hazánkban a Kokushikan Egyetem első delegációja, majd ebből a látogatásból is minden évben megismétlődő hagyomány vált.

Vadadi Zsolt kiemelte, hogy a japán mesterek és diákok, valamint az egyre fejlődő magyar kendósok és a bővülő tagság mellett először Magyar Kendo Egyesülés, majd Magyar Kendo Szövetség komoly szakmai programja is elősegítette a magyar kendo gyors fejlődését.
A taglétszám növekedéséről, majd a közelmúltban bekövetkezett stagnálásáról, az elnök úgy vélte, hogy egyfelől kevés a közel ötszáz főt számláló tagság, másfelől viszont kijelenthetjük, hogy az eredmények tekintetében olyan minőségi munka ment végbe az elmúlt években, mely világszínvonalúvá tette a magyar kendót.

Ezután Vadadi Zsolt megemlékezett azokról a személyiségekről, akik már nem ünnepelhetik a 30. éves jubileumi évfordulót, de lelkes és kitartó munkájukra mindenképp emlékeznünk kell: Fülöp Zoltánra, Vági Miklósra és Kádár Miklósra.

A visszatekintést követően a magyar kendo élet elindítóit méltatták az egybegyűltek. Vadadi Zsolt oklevéllel köszöntötte a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség Tiszteletbeli Örökös Tagjait. Díjat kapott Yamaji Masanori, Vadadi F. Kornél, Takács László és Aranyossy Árpád. Rajtuk kívül az elnök megemlékezett Kurdi Gáborról is, azonban ő nem lehetett jelen az eseményen.

A díjazottak közül Yamaji Masanori tanár úr is köszöntötte a tagságot és kiemelte, hogy húsz évvel ezelőtt fő céljaként azt tartotta fontosnak, hogy a kendót gyakorlók ne elsősorban versenysportként tekintsenek a kendóra, hanem megértsék a kendón keresztül a Budo lényegét és azt egy élethosszon át gyakorolják. A tanár úr még kiemelte Nagy István áldozatos civil munkáját, aki nagyban segítette az első évtized küzdelmes munkáját.

A tiszteletbeli örökös tagok méltatása után Vadadi Zsolt megemlékezett a májusi Kendo Világbajnokságon bronzérmet szerzett férfiválogatottról is, és egyenként szólítva oklevéllel, érmekkel és a Novarrában megszerzett kupával jutalmazta Dubi Sándor csapatkapitányt, és a jelenlévő versenyzőket: Király Norbertet, Váradi Ábelt, Babos Gábort és Dubi Attilát. Tóth Balázs jelenleg Japánban a Kokushikan Egyetemen végzi tanulmányait, ezért nem tudott részt venni a rendezvényen. A versenyzőkön kívül Abe Tetsushi technikai igazgató is külön köszöntésben részesült a komoly felkészítő munka elismeréséül. Az elnök emlékeztetett rá, hogy ezzel az eredménnyel a magyar kendo felkerült a csúcsra, a legjobbak közé, hiszen ez nem csak nagyszerű eredmény, hanem szép, ortodox kendóval elért siker. Ezt a VB-n résztvevő mesterek, bírók és versenyzők is hangoztatták.

A ceremónia végén Dubi Sándor is megköszönte a tagság és a felkészítők támogatását, akik nélkül ez a remek eredmény nem születhetett volna meg.

A történelmi áttekintés és a válogatott köszöntése után a Taiko dobkoncert vette kezdetét, majd rögtön utána az Embu bemutatók következtek.

Először az iaido, majd a jodo szakágak, végül pedig a kendo bemutatókkal zárult a közel egy órás programrész. A rendezvény egy újabb Taiko koncerttel és szabad programmal folytatódott, melyben lehetőség nyílt a kalligráfia gyakorlására, origami hajtogatásra, a shiatsu masszázs kipróbálására és a jelenlévők a rögtönzött bolhapiacon is válogathattak a termékek között.

Az MKSZ SAI ebben az évben is elérte célját, közelebb hozta a Szövetség tagjait, és nagyszerű lehetőséget biztosított a visszatekintésre, az együttlétre, egyúttal barátaink, rokonaink is megismerhették szenvedélyünk tárgyát, a kendót, iaidót és jodót.

Bánáti Zsombor

(Fotó: Bartha Zsolt, Nagy Linett Evelin)