GYIK

Támogass minket!

Támogasd adód 1%-val a Magyar Kendo Iaido és Jodo szövetséget!
Számítunk rád!
Adó 1%

Jo do [jodo:] fn. {japán, összetett szó} jo: bot; do: szellemi út (a japán filozófiában); 1: a bot útja; 2: A jo egy 128 cm (4 Shaku, 2 Sun, 1 Bu) hosszú, 2,4-2,5 cm (8 Bu) átmérőjű bot. A jo fegyverként való használatának a módját tanítja a Jodo.

Az alsó korhatár megállapítása klubonként eltérő, mivel azonban ez egy fegyveres harcművészet, ezért általában 14 év fölött javasolt az elkezdése, Sokan vannak, akik idősebb korukra, akár 60-70 évesen kezdik el a gyakorlást.

A Jodo harcművészet, habár vannnak versenyek, ezek mindig csak tudás elmélyítését szolgálják, soha nem az egymással való versengést.

A keleti harcművészetekhez hasonlóan kitartásra, önfegyelemre, tiszteletre, robbanékonyságra, életerőre, ezen felül az érzékeid magas fokú csiszolására, és ezekben a megérzésekben történő bizalom kialakítására tanít.

Le kell menned valamelyik MKSZ klubba, és ott el is kezdheted elsajátítani az alapokat. A klubok listája megtalálható az Egyesületek menüpont alatt. Az első edzéseken melegítő, póló tökéletesen megfelel, tornacipő nem kell, és természetesen a klub kölcsönöz Neked fegyvereket, amíg be nem szerzed a sajátod.

Mivel a Jodo-ban csak kötött formagyakorlatok (katá-k) vannak, szabad küzdelem nincs, ezért egyáltalán nem.

A Jodo nem tanít önvédelmi technikákat, hiszen a bot kard elleni használatát tanítja, és karddal már nem járkálnak az emberek az utcán, mint a középkorban.

A Jodot nagyon sok dologra lehet használni, de nem közvetett formában, hanem mint a gyakorlásokból, és a felfogásából eredő hatása végett, a mindennapokban. Fejleszti a döntőképességet, a kitartást, természetes tartást ad (mind testtartásbeli, mind szellemi), stratégiát nyújt a mindennapokhoz. Az intelligencia, és a hatékonyság útja.

A felszerelés egy Jo (bot), egy Bokuto (fa kard), a hagyományos Japán edzõi ruházatból – felső ruházat (Keiko-gi), alsó ruházat (szoknyanadrág vagy hakama), illetve egy Obi (vastag öv).
Az árak nagyon változók, egy Jo ára 2-3.000 forinttól akar 15.000 forintig is lehet, a Bokuto is hasonló árfekvésben kapható. A teljes ruha szett ára övvel együtt kb. 15-20.000 forintnál kezdődik. A felszerelés megvásárlása előtt mindenképpen érdemes a klub vezetőjével egyeztetni, mert ő biztosan tud tanácsot adni, hogy hol lehet jó minőségű és elérhető árú felszerelést vásárolni.

Az egyik oka, hogy minél több energiával tudjunk támadásba lendülni, ami ugyanakkor önbizalmat is ad. Nem véletlen, hogy sok más sportban is –pl. a súlyemelők, gerelyhajítók, tenisz és még sorolhatnánk- éppen a nagyobb energia összegyűjtésért, és ezen energia felhasználása miatt kiáltanak.

Az Össz Japán Kendo Szövetség (Zen Nihon Kendo Renmei) nemrégiben „csökkentette le” az elérhető szintek számát 10. danról 8. danra, tehát 8 fokozat van. A danok előtt vannak úgynevezett „kyu” fokozatok is. Ezek a tanuló fokozatok.

A Jodo gondolkodásmódja nagyon egyszerű, így azt vallja, hogy egy gyakorlón meglátszik, hogy milyen szinten van, és ehhez nem kell küllembeli megkülönböztetés, ami sokszor csalóka lehet!

Igen, és nagyon tehetségesek, jó érzékkel tudják elsajátítani a Jodo mozgását és technikáit.


Készítette:
Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség 2002-ben, ellenõrizte: Abe Tetsushi, frissítve 2011.

MKIJSZ Naptár

2024 július

hét ked sze csü pén szo vas
1
2
3
4
  • 19th. WKC Milánó - Kendó Világbajnokság
  • 19th. WKC Milánó - Kendó Világbajnokság
  • Kendo Világ-bajnokság -19.WKC
  • Kendo Világ-bajnokság -19.WKC
5
  • 19th. WKC Milánó - Kendó Világbajnokság
  • Kendo Világ-bajnokság -19.WKC
6
  • 19th. WKC Milánó - Kendó Világbajnokság
  • Kendo Világ-bajnokság -19.WKC
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Legújabb bejegyzések