Hungarian Kendo, Iaido and Jodo
Federation

Bp. 1073. Dob Str. 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKC 2017

Fiatalok, elszántak és csibészek – Az Európa-bajnokságra készülő kendo válogatott

A magyar kendo válogatottat a budapesti Kendo Európa-bajnokságra Abe Tetsushi és Dubi Attila készítette fel Dubi Sándor segítségével. Dubi Attila a válogatott csapatkapitányaként, míg Dubi Sándor edzőként segíti az Európa-bajnokság alatt a magyarokat. Dubi Sándorral beszélgettünk a generációváltásról, a felkészülésről.

- A válogatott éppen a generációváltást éli meg. Szerinted kedvezően alakulnak a folyamatok?

- Úgy gondolom jó embereket választottunk be a csapatba. Fiatalok, tele vannak ambícióval, es nem utolsó sorban megvan bennük az a csibészség, ami szerintem elvart egy jó versenyzőtől. Emellett van tapasztalatuk a nemzetközi porondon, ami a nevelő edzőknek, illetve klubjaiknak köszönhető. És persze saját maguknak. Éppen azért, mert ezeknek a dolgoknak birtokában vannak, kevésbé félek attól, hogy leblokkolnak akár egy hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

- Hogyan lehet igazán jó vívásélményt, versenytapasztalatot szerezni válogatott szinten?

- Ha minél több olyan eseményre van lehetősége eljutni a csapatnak, ahol különböző típusú es ritmusú versenyzőkkel gyakorolhatnak természetesen éles helyzetben. Ha erre nincs lehetőség, akkor házon belül kell megoldani a dolgot. Ilyenkor a legjobb lehetőség mindenki számára a válogatott edzések, edzőtáborok.

- Az SZJKK eredményeivel kiemelkedik a hazai kendo klubok közül. Mi a siker titka?

- Talán az összetartás es a családias légkör. Ezen kívül az, hogy edzésen is mindig a maximumot kellett nyújtanunk, ha nem akartunk a másiktól elmaradni. Ha valakinek gyengébben ment, következő edzésen meg több energiát adott bele, hogy megmutassa ő is tudja olyan jól vagy meg jobban, mint a másik. Így húztuk egymást hosszú éveken keresztül. Ehhez viszont olyan mentalitás es alázat kell, amely megköveteli, hogy át tudd magad adni annak, hogy folyamatosan a hataraidat feszegeted akár külső tényezők hatására vagy „csak” magadtól.

- A kendoban a hagyományos japán szellemiség nagyon fontos követelmény. A válogatottban, ahol a győzelem a legfontosabb, ezt hogyan lehet megjeleníteni?

- Aki el tud jutni arra a szintre, hogy bekerül egy válogatott csapatba, annak szerintem nem nagyon kell magyarázni a kendo etikettjét, es a megfelelő viselkedési formát. Ezt mindenki tudja pontosan. A győzelemhez vezető úton a csapat hangulata nagyon fontos, és ez a csapatkapitány dolga. Amikor utazunk, vacsorázunk vagy csak várost nézünk, nyugodtan lehet viccelődni, jól erezni magukat. De amint átváltunk a kendo oldalara legyen szó, akár csak egy megbeszélésről, azonnal elvart a fegyelem és a tisztelet.

- Az Európa-bajnokságon te milyen eredményeket vársz? Vagy úgyis kérdezhetem, mit tekintesz eredménynek?

- Soha nem szoktam jósolgatni, és most sem fogok. Nekem az bőven elég, ha mindhárom csapatunk úgy tud versenyezni, hogy ne legyen másnap hiányérzetük. Ha ezt elérjük, akkor szerintem mindenki boldog lehet.

Czifrik Balázs