Hungarian Kendo, Iaido and Jodo
Federation

Bp. 1073. Dob Str. 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKC 2017

Elbúcsúzott Ota sensei és a Kokushikan Egyetem diákjai

A tokiói Kokushikan Egyetem delegációja 17 éve látogat Magyarországra, hogy vidéki és budapesti dojokban együtt edzenek a magyar kendósokkal és hogy segítsék a válogatott felkészülését is. A küldöttség vezetője, Ota Masataka sensei (kendo 8. dan) utoljára tisztelte meg a magyar kendo közösségét ebben a szerepkörben, hiszen a mester nyugdíjba vonul. Méltatására és köszöntésére az Egyetemmel közös Sayonara-partin került sor, ahol a delegáció vezetőin és diákjain kívül ott volt a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség vezetősége, a válogatott tagjai, valamint a fogadó egyesületek képviselői.

Ota mester ünnepi köszöntőjében Vadadi Zsolt, a Szövetség elnöke kiemelte, hogy az 1995 óta tartó kiváló együttműködés keretében közel 250 japán diák érkezett Magyarországra, egy, a japántól teljesen eltérő kultúrába. Az elnök reményeit fejezte ki, hogy a program nem csak a magyar kendósoknal vált javára, hanem a japán diákoknak is életre szóló élményt szerzett és hosszan tartó barátságokhoz járult hozzá. „Megható pillanat ez, hiszen Ota mesternek köszönhetjük ezt az együttműködést, aki most nyugdíjba vonul. Ota mesternek 17 évvel ezelőtt volt bátorsága és nem csak a „csillogóbb” Franciaországot választotta tanítványai céljául, hanem hazánkat. Mi hálásak vagyunk bátorságáért és fontos, hogy nem csak a divatos, csillogó oldala a lényeg a világnak. A mestertől nem köszönünk el végleg, hiszen találkozunk még vele, és tanításai végig kísérnek minket az úton, amit elkezdtünk.”

Ota sensei megköszönte a méltató szavakat és azt a sok örömet, amit Magyarországon évről-évre kapott. Az ő kezdeményezésének nem szakad vége, hiszen jövőre ismét érkezik hozzánk delegáció, amit immár nem ő, hanem Kubo sensei vezet majd, akit ugyan úgy támogatnak majd a program továbbvitelében, mint tették azt Ota senseiel. Ota mester külön megköszönte Vadadi Zsolt elnöknek, Abe Tetsushi technikai igazgatónak, Mihalik Hunor főtitkárnak és Yamaji Masanori tiszteletbeli MKSZ tagnak a hosszú évek áldozatos munkáját és támogatását. A pohárköszöntő végén a vendégek a magyar kendo fejlődésére és eredményességére ürítették poharukat.

A ceremónia végén a diákok is külön-külön megköszönték vendéglátóiknak a fogadtatást , sokuknak ez volt az első külföldi élményük, így életre szóló élményeket gyűjtöttek.

Bánáti Zsombor