Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

A világbajnokság hangulata - Erdélyi Gábor hangulatfokozó írása a kendo VB előtt

Erdélyi Gábor (kendo renshi 6. dan) 1987 óta gyakorolja a kendót és az elmúlt 28 év alatt több kendo világbajnokságon szerezhetett tapasztalatot, hol versenyzőként, hol edzőként. Blogján, a gaborkendo.blogspot.hu oldalon a közelgő XVI. Kendo Világbajnokság kapcsán osztotta meg gondolatait a kendo világ legfontosabb eseményéről. Személyes tapasztalatai mellett sok érdekes információval látja el az olvasót, ezért a szerző engedélyével megosztunk néhány hangulatkeltő gondolatot a blogról.

"A II. világháború után a kendo versenysportként „fejlődött" és más országokban is egyre többen kezdték meg gyakorlását. 1970-ben megalakult a Nemzetközi Kendo Szövetség (FIK). A FIK tagjai közé tartozik az Európai Kendo Szövetség (EKF), aminek a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség (MKSZ) is tagja. A FIK tagjai a Nemzeti Kendo Szövetségek (...). A FIK egy nem politikai szervezet, alapvetően a kendo fejlesztésére és terjesztésére alakult. A szövetség irodája Tokióban található a Japán Kendo Szövetség épületében. A FIK a Nemzetközi Sportszövetségek Általános Egyesületének (GAISF) tagja és így a kendo sport egyetlen legális világszervezete.

Egyik legnagyobb rendezvénye a háromévente megrendezésre kerülő kendo világbajnokság, amit 1970-ben rendezett meg a Nemzetközi Kendo Szövetség. Azóta ezt az eseményt háromévente kerül lebonyolításra.

A világbajnokság előtt a szervezők elkészítik a sorsolást, ahol csoportokba sorsolják a résztvevő országokat. A csoportokból továbbjutók egyenes kieséses ágon folytatják a versenyzést. Első, második és két harmadik helyezettet hirdetnek minden kategóriában, illetve minden pástról szavaznak küzdőszellem díjra is a bírók. A verseny három napon át zajlik. Férfi, női egyéni és csapatversenyeket szerveznek.

Az első világbajnokságot 1970-ben szervezték meg Tokióban 17 ország részvételével, ahol M. Kobayashi lett a bajnok Japánból. Csapatversenyt is a Japán csapat nyerte meg. A legutóbbi novarrai VB-n, már 48 ország vett részt. Mivel az első világbajnokságot is a Nippon Budokanban rendezték meg 45 évvel ezelőtt, és a mostaninak is ez az emblematikus kendo “szentély” ad helyet, így lett a mostani verseny mottója a “vissza az alapokhoz” örök érvényű kendós tanítás.

A magyar csapat először az 1991-es VIII. torontói világbajnokságon vett részt. Az 1994-es párizsi VB-n goodwill versenyt rendeztek bemutató jelleggel, ahol a Magyar Női Kendo Válogatott II. helyezést ért el. A csapat tagjai Sipos Aranka, Németh Andrea és Bozzay Szilvia voltak. 1997-ig hivatalosan csak férfi egyéni és csapatversenyt rendeztek. Az 1997-es kiotói világbajnokság óta női egyéni és csapatversenyeket is megrendeznek. Ezen a világbajnokságon rendeztek még egy „Second Division” kategóriát is. Két részre osztották a résztvevő csapatokat az előző világbajnokság eredményei alapján. Az első 12 helyezett csapat került az „A” kategóriába, a többi ország pedig a „B” kategóriába. A „B” kategóriában a Magyar Férfi Kendo Válogatott első helyezést szerzett, így aranyérmet vehetett át a világbajnokságon. A csapat tagjai a vívásuk sorrendjében: Bárány Tibor, Király Norbert, Erdélyi Gábor, Habony Árpád, Illyés Miklós voltak, de ugyancsak a csapathoz tartozott Balogh Tibor és Kovács Ferenc is. Azóta megint a régi rendszer szerint csak egy kategóriát rendeznek a világbajnokságokon.

A 2003-as glasgow-i VB-n sikerült európai csapatnak méghozzá az olasz csapatnak először az a bravúr, hogy dobogós helyet érjen el. Ez később a magyar csapatnak is sikerült a 2012-es novarrai világversenyen. Mindkét csapat 3. helyezést ért el.
2006-ig tartott a férfi csapat mezőnyében Japán egyeduralma. Úgy látszik a 13-as szám nem hozott nekik szerencsét. Az elődöntők során az USA csapatától vereséget szenvedtek. A győzelmet itt végül Korea csapata szerezte meg. Érdekességként említhetjük meg, hogy a világbajnokságok történetében csak két országnak, Japánnak és Magyarországnak játszották le a himnuszt a győzelmük után. Korea is világbajnoknak mondhatja magát, de akkor a szervezők nem játszották le az országok himnuszát. Talán majd az idén? Lesz új világbajnok, vagy megint a megszokott csapatok lesznek a fináléban? Nemsokára kiderül."

Erdélyi Gábor további élményeit a VB-ről a gaborkendo.blogspot.hu oldalon olvashatjuk teljes egészében.

Bánáti Zsombor