Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

VB összefoglaló és végeredmények

Pazar hétvégét zárt a Magyar Kendo Válogatott a hétvégén megrendezett novarai XV. Kendo Világbajnokságon. Férfi csapatunk bronzérmes lett.

Ahogy az a papírforma alapján várható volt, a férfi csapat kategóriában volt a legnagyobb esélyünk a továbbjutásra, de a korábbi versenynapokon is jól teljesítettek versenyzőink.

Pénteken a férfi egyéni kategóriában a magyar versenyzők közül Dubi Attila jutott legtovább. Pooljából elsőként került ki, az egyenes kiesés szakaszban legyőzte két ipponnal svéd ellenfelét, de következő meccsén a brazil Takayama erősebbnek bizonyult nála. Babos Gábort pooljából továbbjutva az egyenes kieséses szakasz első fordulójában a japán Hatakenaka várta. Babos végig kézben tartotta a mérkőzést, de hosszabításban a japán kendoka nem hibázta el akcióját és egy hiki mennel búcsúztatta a magyar vívót.
Dubi Sándor és Király Norbert napja nem sikerült ilyen jól, hiszen mindkét versenyző csoportjában egy-egy koreai ellenfelet hozott a sorsolás. Sajnos a papírformának megfelelően a magyar fiúk nem tudtak továbbjutni csoportjukból. Ugyan egyik meccsüket megnyerték, de Dubi Choitól, Király Parktól kapott ki a csoportmérkőzéseken.

Szombaton a magyar hölgyek is megkezdték a versengést. Kozma-Plecskó Edina és Tallós Zsófia kijutottak a poolból, majd az egyenes kiesés első körében kiestek, tehát a legjobb 32-ig jutottak. Bővíz Marina pooljában a későbbi bronzérmes japán Shodai, Czimbalmos Mercédesz csoportjából a svéd Ahlstam jutott tovább.

A délutáni csapatmérkőzésen a magyar csapat kijutottak a poolból, maguk mögé utasítva Európa egyik legjobb gárdáját, a lengyel női válogatottat és a mexikói csapatot. Az egyenes kiesésben sajnos az ausztrálok jobbnak bizonyultak nálunk, így a legjobb tizenhatban búcsúztak a mieink.

A torna utolsó napján a férfi csapatküzdelmek kerültek lebonyolításra. A magyar csapat csak úgy, mint a tavalyi EB-n, most is bravúros formát mutatott. A csoportkörben nagy fölénnyel nyertek Nagy-Britannia (4-0) és Lettország (5-0) ellen. Az egyenes kieséses szakaszban már egy erős ellenfél, az ausztrál válogatott következett. Az eredmény ugyan meggyőzőnek bizonyult (4-0), de nagy izgalmakat is hozott egyben. Tóth Balázs hátrányból egalizált, Dubi Attila szintén hátrányból indult, de jó vívással fordított. Babos Gábor két ipponnal győzte le ellenfelét. Két utolsó versenyzőnk, Király Norbert és Dubi Sándor ugyancsak hátrányból szerezte meg a végső győzelmet.

A legjobb négy közé jutásért a nagyon erős, VB bronzérmes Brazil válogatott következett. A mérkőzést a magyar csapat kezdte jobban, de Tóth Balázs ellenfele az első találat után fordítani tudott, így az első összecsapást követően a brazilok szerezték meg a vezetést. Dubi Attila szintén ipponnal kezdett, de ellenfele az utolsó percben egyenlített. Babos Gábor végig uralta mérkőzését, 2-0-ra győzött. Király Norbert pedig végképp eldöntötte a továbbjutást. Erős vívást mutatva szintén 2-0-ra nyert és ezzel biztosította a továbbjutást a magyar csapatnak. Ötödik vívón, Dubi Sándor ugyan elveszítette mérkőzését, de ez már nem számított a végelszámolásban.

Az elődöntőben kikaptunk a nagyon erős, később a bajnoki címet is megszerző japán csapattól, de a harmadik hellyel a Világbajnokságok történetének legjobb magyar eredményét szerezte meg a Férfi Kendo válogatott. Dubi Sándor a csapatküzdelmek során nyújtott teljesítményéért Fighting Spirit díjat kapott.

Gratulálunk a Magyar Kendo Válogatott minden tagjának és edzőinek a Világbajnokságon mutatott remek teljesítményért. Sikerük a magyar kendós társadalom sikere is, és hírnevünket erősíti.

A XV. Kendo Világbajnokság végeredményei

Férfi csapat kategória:
I. Japán
II. Korea
III. MAGYARORSZÁG
III. Amerikai Egyesült Államok

Fighting Spirit díj férfi csapat kategória:
TAKAYAMA (Brazília)
DUBI SÁNDOR (MAGYARORSZÁG)
KORHONEN (Finnország)
C. YANG (USA)
NAKABAYASHI (Franciaország)
CHALLIES (Új-Zéland)
DI-WEI.CHOU (Tajvan)
GIANNETTO (Olaszország)

Férfi egyéni kategória:
I. Susumu Takanabe (JPN)
II. Wan-Soo Kim (KOR)
III. Kosuke Furukawa (JPN)
III. Tae-Hyun Kim (KOR)

Fighting Spirit díj férfi egyéni kategória:
BERTOUT (Franciaország)
HOANG (Kanada)
Hatanaka (Japan)
TANGE (Belgium)
OMASA (Brazília)
JOKINEN (Finnország)
B. PARK (Korea)

Női csapat kategória:
I. Japán
II. Korea
III. Brazília
III. Németország

Fighting Spirit díj női csapat kategória:
TAMURA (USA)
YOKOO (Németország)
H. YU (Korea)
STOLARZ (Franciaország)
TAGUCHI (Kanada)
ONAKA (Brazília)
YUNG (Australia)

Női egyéni kategória:
I. Yoko Sakuma (JPN)
II. Kana Kurokawa (JPN)
III. Sayuri Shodai (JPN)
III. Mana Kawagoe (JPN)

Fighting Spirit díj női egyéni kategória:
S. PARK (Korea)
TAMURA (USA)
K. JEON (Korea)
H. YU (Korea)
ONAKA (Brazília)
TAKASHINA (Brazília)
BLANCHARD (Franciaország)
S.VAN DER WOUDE (Hollandia)


A Magyar Kendo Válogatott és vezetői (b-j): Tallós Zsófia, Bauer Eszter, Bővíz Marina, Sipos Aranka, Abe Tesushi, Erdélyi Gábor, Vadadi Zsolt, Czimbalmos Mercédesz, Kocsis Barbara, Kozma-Plecskó Edina
Váradi Ábel, Dubi Attila, Dubi Sándor, Király Norbert, Tóth Balázs, Babos Gábor

A VB tudósítást hamarosan edzői értékelésekkel és egy képeket, videókat tartalmazó írással zárjuk.

Bánáti Zsombor

(Fotó: All Japan Kendo Federation, MKSZ)