Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

NISHIMURA Hidehisa nyerte 63. Összjapán Kendo Bajnokságot

Minden év november 3-án rendezik meg a tókjói Nippon Budōkanban az Összjapán Kendō Bajnokságot, ahol az ország legjobb kendósai mérik össze tudásukat. A tornát megelőzően elöljárósági selejtezőkön lehet kivívni a jogot a részvételre. A Világbajnokság mellett ez a verseny a legnagyobb presztízzsel bíró esemény a japánok, és talán az egész világ kendósai számára.

Suhajda Zoltán foglalta össze a 63. Összjapán Kendo Bajnokság legfontosabb eseményeit.

Rendkívül kiegyensúlyozott mezőny állt össze az idei bajnokságra, nagyon sok mérkőzés csak jelentős hosszabbításban dőlt el. Az esélyesek többségében túljutottak az első körön, meglepetésként talán csak a világbajnok csapattag Masuda Ryō gyors búcsúját említhetjük, aki az erősen fellépő jōdanos Noda Satoshitól kapott ki rögtön első mérkőzésén. Sikerrel vette az első akadályt a tizenkettedszer induló Yoneya Yūichi, a tizedszer induló Harada Kenji és Uchimura Ryōichi, valamint a tavalyi győztes Takenouchi Yūya is. Első küzdelmét győzelemmel zárta a két legfiatalabb, 20. életévében lévő versenyző, Sanada Hiroyuki, és az első éves létére 2014-ben diák kendō bajnok Umegatani Kakeru. Szintén továbbjutott a jōdanos báty chūdanos öccse, Shōdai Masahiro, és a szintén válogatott Andō Shō és Katsumi Yōsuke is.
Az esélylatolgatások során minden esetben megemlítik mindkét Nishimurát. Nishimura Ryūtarō veszélyesen gyors debana-menjéről híres, míg Nishimura Hidehisa kotéi mellet tsuba-zeriaiból vág lenyűgöző hiki-meneket. Előbbi nem, az utóbbi viszont szintén bejutott a következő körbe.

Nagyobb meglepetések a második menetben következtek. Kiesett Harada Kenji, az egyik húszéves, Sanada, a veterán Yoneya, de a legeslegnagyobb meghökkenést Uchimura Ryōichi, háromszoros bajnok korai távozása váltotta ki. Általában legalább dobogón szokott végezni – háromszoros bajnok, kétszeres második, egyszeres harmadik helyezett - viszont most 2:1-re kikapott Kitaura Yūsukétól. A „bajnokverőt” viszont a következő körben Takami Masaru búcsúztatta.

Előzetesen azt gondoltam, hogy a tavalyi bajnok Takenouchi számára Gonpei Noriyasu lesz a nagy megmérettetés, és ha őt legyőzi, már nem is nagyon lehet feltartóztatni a döntőig. Nem így lett. A harmadik körben válogatott társa, a Yoneyát is búcsúztató Katsumi Yōsuke aratott felette egytalálatos győzelmet, így meghiúsultak a fiatal bajnok ismétlési (renpa) törekvései.

Andō Shō is nagy csatát vívott a jōdanos Nodával, aki korán vezetést szerzett egy mennel. Andō egyenlített kotéval. A rendes mérkőzésidőt követő hosszabbításban megintették Nodát, aki kicsivel később elejtette a kardját, így Andō hansoku-ipponnal nyerte a mérkőzést. Őt viszont hasonló végzet érte el a negyedik körben. Nishimura Hidehisa tsuba-zeriaiban kétszer is kiverte kezéből a shinait, ezzel a ponttal zárult a tizenkét perces egyébként érvényes találat nélküli harc.

Umegatani Kakeru Takami Masarut, Takeshita Yōhei Shōdai Masahirot, Katsumi Yōsuke Sasagawa Teppeit legyőzve jutott az elődöntőbe.

Ha az elődöntőben a harmadik danos fiatal Umegatani legyőzte volna Nishimurát, nagy eséllyel indulhatott volna a döntőben a legfiatalabb bajnok címének megszerzésért, leváltva fukuokai társát és riválisát, a korábban búcsúzó Takenouchit, aki tavaly lett minden idők legfiatalabb győztese. De ez nem történhetett meg. A nyolcadik percben tétlenségért közös intést kaptak a vívók és találat nélkül kezdődött a hosszabbítás. Umegatani ismét hiki-ment vágott, hátra mozogván NISHIMURA rátapadt és a vonal közelében taszított rajta. taszított rajta. Umegataninak ez volt a második hansokuja, Nishimurának pedig a második hansoku-ipponos győzelme.
A másik mérkőzésen Katsumi Yōsuke két mennel kerekedett felül Takeshita Yōheien.

Így a döntő a kumamotói Nishimura Hidehisa és Katsumi Yōsuke viadalát hozta.
Nishimura 26 éves, ötödik danos, Tsukuba-növendék, egykori diákbajnok, világbajnoki egyéni harmadik helyezett (Takenouchitól kapott ki). Az Összjapán Bajnokságon másodszor vesz részt. Katsumi Yōsuke Kanagawából huszonkilenc éves, szintén ötödik danos, kétszeres csapat-világbajnok, ő is másodjára képviseli az elöljáróságát. Mindkét versenyző rohamrendőr.
Kiegyenlített felvezető után, az ötödik percben Nishimura nekilódul és két mennel tizenöt másodpercen belül eldönti saját javára a mérkőzést. Itt már nem volt szükség pontot hozó hansokura.

Minden jókívánság illesse az újdonsült bajnokot egy kiélezett mezőnyben, ahol Uchimura korán kieshet és gyakorlatilag mindenki mindenkit megverhet.

A döntő felvétele itt tekinthető meg. További linkek, fotók, videók az Összjapán Kendo Szövetség weboldalán érhetők el.

Fotók: All Japan Kendo Federation
Szerkesztette: Bánáti Zsombor