Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Nehéz helyzetben a Magyar Kendo Válogatott

Komoly anyagi problémák nehezítik meg a Magyar Kendo Válogatott indulását a XXV. Kendo Európa-bajnokságon. A berlini EB szervezője a Német Kendo Szövetség a jelentkezési határidő előtt nem sokkal drasztikusan megemelte a részvételi díjakat, amiről az európai kendo szövetségek csak az utolsó pillanatban értesültek. A korábbi EB-k részvételi díjának majd' háromszorosára emelt költségek nem csak a magyar csapat helyzetét nehezítik meg – Spanyolország, Portugália, Macedónia, Csehország, Szlovákia és Málta kendo- válogatottjai már jelezték, hogy ilyen kondíciók mellett nem tudnak részt venni az Európa-bajnokságon.

A 2011-es EB-n aranyérmes magyar férfi válogatott csapatkapitánya, a kétszeres egyéni Európa-bajnok Dubi Sándor a héten a Kisalföld című napilapnak is kifejtette csalódottságát.

„Komolytalanná válik egy Európa-bajnokság, ha a nemzetek sorra lépnek vissza. Megmondom őszintén, furcsálljuk, hogy az európai szövetség sem tesz semmit, pedig már korábban lehetett arról hallani, hogy mire készülnek a német szervezők. Először nem is hittük el, csak rémhírnek gondoltuk, sajnos ebből a múlt hétvégén valóság lett. Pedig több ország összefogott, hogy jobb belátásra bírja a németeket, ezek szerint mindhiába.”

A német szövetség levélben fejezte ki sajnálatát válaszul a nemzetközi reakcióra, azonban hangsúlyozták, nem áll szándékukban a meghirdetett részvételi díjakat csökkenteni.
Az Európai Kendo Szövetség álláspontja szerint minden Európa-bajnokság anyagi hátterének koordinálása és a részvételi díjak kiszabása a rendező ország és a házigazda szövetség hatáskörébe tartozik. Az európai testület a szakmai háttérért felelős.

Jelen pillanatban a magyarok részvétele több mint kétmillió forintba kerülne, de így is csak a férfi és női válogatott, valamint edzőik költségeit fedezné ez a kiadás. A Magyar Kendo Szövetség ennek az összegnek a felét tudja finanszírozni, tehát a versenyzőkre magas önrészt róhat a kialakult helyzet.

Az anyagi nehézségeken túl szakmai szempontból is aggasztóak a körülmények, hiszen a magyar fiúk címvédőként utaznának a versenyre, de a női csapat is komoly esélyekkel indulna a tornán a 2011-es csapat ezüst és egy egyéni bronz után. Mindemellett hangsúlyoznunk kell, hogy a bonyolult anyagi feltételek miatt valószínűleg a junior kategória versenyzői nem tudnak majd részt venni az EB-n.

„Nem elsősorban magunk miatt lennénk csalódottak, mert ez legfőképpen a fiatalokról, a közvetlen utánpótlásról szól, akik becsületesen dolgoznak az edzéseken, s igazán megérdemelnék az EB-részvételt, de erre jelen állás szerint minimális esélyük van" – hangsúlyozta a győrzámolyi csapatkapitány.

Január 22-én, kedden reggel 7.15-ös kezdéssel a DIGI Sport "Reggeli Start" című műsorában a Magyar Kendo Válogatott körül kialakult helyzetről lesz szó. A műsorvezető Szombathy Pál, beszélgetőpartnere Mihalik Hunor a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség főtitkára és Bővíz Marina, a Magyar Női Kendo Válogatott csapatkapitánya lesz majd.

A bankszámlák ahová a Kendo Válogatottnak segítséget lehet küldeni:

MKB Bank:
1030-0002-2019-3577-4902-0023
vagy
1030-0002-2019-3577-0000-3285
Megjegyzésbe: "Kendo Válogatott Támogatása"

Bánáti Zsombor