Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Miért kezdjen kendozni egy mai fiatal?

Lukács Marcell, még az Európa-bajnokság előtt küldte nekünk az írást. Vártunk a közléssel, hátha lesz aktualitása, és lett. Komjáti Tamás ezüst-, míg Lukács Marcell bronzérmet szerzett egyéni junior kategóriában, illetve a csapat junior versenyen mindketten Fighting Spirit díjat kaptak. Akkor következzen az, hogy egy mai fiatal miért foglalkozik kendoval?

Korán megismerkedtem a kendo-val, ami számomra ma már nemcsak sport, hanem egyben a mindennapjaimat kitöltő életforma is. Óvodás koromban, pontosan 5 és fél évesen már a Budapest Főnix Kendo Klub tagjai között ugrándoztam. Persze több sportágba belekóstoltam, mint például a labdarúgás, úszás, de egyik se ragadott annyira magával, mint a kendo. Hosszú és kitartó munkával, amit én valahogy nem éreztem sem nehéznek, sem monotonnak, sikerült elérnem kisebb eredményeket, 2009-ben az első versenyemen Fighting Spirit-t (küzdőszellem) díjat kaptam.

A következő fontos állomás 2010-ben volt, amikor is megszereztem az első érmem a hazai kendo élet legrangosabb nemzetközi hírű és szintű versenyén a Hungária Kupán. Kezdetben Suba Gábor később pedig Bárány Tibor, valamint Gasparin Szabolcs egyengették utamat, komoly és fegyelmezett munkával készítettek fel a versenyekre.

Körülbelül 13 éves korom óta az volt az álmom, hogy a magyar kendo válogatott tagja lehessek. Minden egyes versenyen legyen az hazai vagy külföldi, figyeltem a válogatott kendo-sok vívását, stílusát, próbáltam ellesni a technikákat. Kedvencem, Babos Gábor vívásait nagyon szerettem nézni, erőt, tekintélyt sugárzott kendo-ja.

Idén 2016-ban ismételten meghívtak a Magyar Kendo kendo válogatott keretébe, eredményeim alapján a junior korosztály csapatkapitányi posztot is kiérdemeltem. Ez volt a második szereplésem Európa-bajnokságon. Először 2014-ben Franciaországban vettem részt Európa bajnoki versenyen, ami nagyon nagy élmény volt számomra, és tapasztalatszerzésnek sem volt utolsó.

Az Európa-bajnokságra készülés idején minden hónapban volt legalább egy esemény, ahol együtt edzett és izzadt a válogatott keret, azzal a nem titkolt céllal, hogy a dobogóra majd Európa legjobbjaival együtt felállhassunk. Az erőnléti részért Tóth Balázs, a technikai részért Váradi Ábel, a válogatott edzője felelt, aki személy szerint is sokat foglalkozott a kendom-mal, valamint jó tanácsokkal látott el. Szerintem a felkészülésünk jól sikerült, a kemény edzéseknek köszönhetően nagyon jó csapat verődött össze a végére.

Szerző: Lukács Marcell, Budapest Főnix Kendo, Iaido és Kendo Klub