Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

J. Varga Attila:SZJKK 25. jubileumi megemlékezés

A helyi termelőszövetkezet műszaki vezetőjeként dolgoztam Győrzámolyon. Akkoriban a velem egykorú fiatalemberek közül többen találták meg családjuk megélhetését itt helyben. Én mint kezdő Kendos sokat beszéltem nekik erről a csodálatos Japán kardvívásról.


J.Varga Attila hátsó sor jobb szélén Do-ban.

Mivel többségüknek kisiskolás gyermeke volt adódott a lehetőség, hogy próbáljunk számukra létrehozni egy csoportot rendszeres edzésekkel, hátha valami kialakul belőle. Ezért azután felvettem a kapcsolatot a helyi általános iskola igazgató nőjével Kutassyné Szabó Piroskával aki támogatta az elképzelést. Így kezdődhettek meg 1989 szeptemberében az első edzések a kultúrházban.


Győrzámoly, Kultúrház

Kezdetben kard nélkül gyakoroltuk az első mozgásokat talán az első félév végéig. Mikor már úgymond összekovácsolódott a 34 körüli csapat a gyerekek szüleit megkértem, hogy fából faragjanak bokutót a kis kendókáknak és innentől kezdve megindulhatott a komoly felkészülés. Amit én Győrben a Vaskakas Kendo Klub edzésein néhai Vági Miklóstól és Budapesten VSZM edzésein tanultam azt a Győrzámolyi edzésen nagy lelkesedéssel tovább adtam a kis tanítványoknak, akik teljes mértékben szinte magukba szívták az új ismereteket. Az edzések általában addig tartottak míg meg nem tanulták az új mozdulatokat, néha bizony ez péntekenként 3 és fél – négy óra hosszat is igénybevett. A szülők nagy türelemmel fogadták a dolgot, mert látták, hogy komoly munka folyik. A későbbiek folyamán is a Klub bázisát jelentették a szülők, akik nem kímélve az anyagiakat sem folyamatosan támogatták az edzéseket. Az első versenyre csak két év múlva került sor, ami mindenkit nagy várokozással töltött el. Az eredmény várokozáson felüli volt ami újabb lendületet adott a további munkához.


Király Barbi első diadala

Ekkor érkezett a szövetséghez J.O.C.V. japán önkéntes szervezethez Abe Tetsushi mester, aki Yamaji Massanori tanár úr javaslatára eljött hozzánk is közben egy- egy edzés alkalmával, hogy segítse szakmai felkészülésünket. Ez így ment pár éven keresztül, majd Abe mester visszatért japánba. Yamaji tanár úr tanácsára kérőlevelet írtam a J.O.C.V. magyarországi képviseletéhez újabb oktató tanár küldésével kapcsolatban. Ezután érkezett hozzánk Onizuka Josijuki mester aki több évet töltött Győrzámolyon segítve a további felkészülést. Ahogy múlt az idő az eredmények szépen alakultak a gyermek kategóriáktól a felnőttig egyaránt.
Az eredmény már ismert mindenki előtt, hát röviden így jutott el egy kis falu a szigetközből a világgal való megmérettetésig.
Most a Klub fennállásának 25. jubileumi évfordulója miatt vagyunk itt és ennek szellemében nálunk Győrzámolyon rendeztük meg a 2014.évi országos csapatbajnokságot.
Ezzel a bajnokságot megnyitom, minden csapatnak sok sikert kívánok!

J.Varga Attila az SZJKK alapító elnöke