Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Erdélyi Gábor és Sipos Aranka értékelése a VB-ről

A Magyar Kendo Válogatott férfi és női csapatának felkészítői fejtik ki gondolataikat a XV. Kendo Világbajnokságról.

A férfi csapat a Világbajnokságok történetének egyik legszebb magyar eredményét érte el Novarrában, hiszen csak a későbbi bajnok japán csapattól kapott ki, így megszerezte a harmadik helyet. Erdélyi Gábor (kendo renshi 6. dan), a férfi csapat edzője a következő képpen látta a VB-t.

"Hosszú felkészülés végén, ami több éves időszakot ölel magába, érkeztünk meg az idei világbajnoksághoz. Az ehhez vezető útnak egyik megállója volt a tavalyi Európa Bajnokság is, és sok más kisebb, de ugyanolyan fontos esemény, ami elősegítette a Világbajnokság sikerét.

A legutóbbi, 2009-es san pauloi VB-n is elég jó eredményeket értünk el, sajnos ott a csapatversenyen nem sikerült bejutni az első négy helyezett közé. Azt követően az Európa-bajnokságokon viszont sorra hozták a versenyzők a jó eredményeket, egyéniben és csapatban is. 2010-ben Király Norbert és Dubi Attila bronzérmet nyert egyéniben, Dubi Sándor két kategóriában kapott Fighting Spirit díjjat. 2011-ben még tovább jutottunk: csapatban aranyérmet szereztünk, Dubi Sándor elnyerte második Európa-bajnoki címét, Babos Gábor bronzérmes lett, Dubi Attila Fighting Spirit díjat kapott.

Bizakodva indultunk neki az idei évnek. A felkészülésünkben a közös válogatott edzések, és táborok voltak a segítségünkre. Ilyen események volt például a Kokushikan Egyetemmel közös hétvége, a Kokusai Budo Egyetem csapatával történő versenygyakorlás, vagy a német válogatottal közös edzőtábor is. A válogatott csapattagok az otthoni edzéseken is részt kellett, hogy vegyenek és havi 2-3 hétvégét áldoztak rá idejükből a válogatott közös programjaira a versenyzők. Természetesen elengedhetetlen volt a Szövetség támogatása is, ami nélkül nem valósulhatott volna meg a későbbi jó eredmény.

A Malév megszűnésének következményeként az utazásunk is kalandosra sikerült Olaszországba, hiszen a már meglévő repülőjegyek birtokában vártuk az utat, de az ismert körülmények miatt autós túra lett a kirándulásból.
Szerdai megérkezésünket követően szembesültünk az olaszos szervezéssel. Ez néha bosszúságot okozott, de szerencsére saját járművekkel érkeztünk meg a verseny helyszínére, így a helyi közlekedés körüli szervezési hiányosságok nem zavarták ottani utazásainkat. Csütörtökön közös edzésre mentünk, utána volt ideje mindenkinek, hogy pihenéssel töltse idejét, ráhangolódhasson a másnapi versenyekre.

Pénteken a férfi egyéni versenyek kerültek megrendezésre, a csoportmérkőzések után egyenes kiesése rendszerben folytatódtak a versenyek, négy pályán. Országonként négy versenyző indulhatott az egyéni bajnokságon. Magyar részről Dubi Sándor, Király Norbert, Babos Gábor és Dubi Attila szerepelt az egyéni versenykategóriában. Babos Gábor az egyenes kieséses rendszer elején egy japán vívótól, Dubi Attila a legjobb 32 között egy brazil versenyzőtől kapott ki. Király Norbert és Dubi Sándor a csoportmérkőzések során esett ki, miután pooljukban a koreai ellenfelek jobbnak bizonyultak.

Szombaton a női egyéni és csapatversenyek kerültek megrendezésre, majd vasárnap a férfi csapatküzdelmekkel folytatódott a torna.
Csapatunk első mérkőzésén a Tóth Balázs, Dubi Attila, Babos Gábor, Király Norbert, Dubi Sándor összeállításban Nagy-Britanniával, majd a Váradi Ábel, Tóth Balázs, Dubi Sándor, Babos Gábor és Király Norbert összeállításban kezdte meg a csoportmérkőzéseket, ahol aztán elsőként jutott tovább. Angliával szemben 4:0-ás eredménnyel, Lettország ellen 5:0-s eredménnyel zártuk a csoportkört.

A csoportmeccseket követően végig azonos felállással vívtunk, úgy, ahogy a versenyt az angolok ellen kezdtük. Az egyenes kieséses rendszerben Ausztrália következett, ahol 4:0-ra győztünk, majd Brazília ellen 2:2-re végezve, ipponok tekintetében 6-5 arányban nyerve jutottunk tovább. Az ausztrál meccstől jobban tartottunk, igaz nem volt olyan egyszerű, de remek csapatmunkával megoldottuk. Brazília legyőzése a harmadik helyet jelentette már, és mivel ennek a csapatnak nem volt még érmet érő helyezése Világbajnokságon, így mindenki izgatottan nézett elébe. Babos Gábor, aki az elődöntőig minden mérkőzését megnyerte, harmadik vívóként győzött, majd Király Norbert, aki a verseny egészén fantasztikus vívást mutatott, szintén két ipponnal tudott nyerni. Sajnos a végén a brazil kapitány két ipponnal legyőzte Dubi Sándort, de összesítésben több találattal mi jutottunk tovább, és ezzel már biztosan érmesek lettünk.
Ezután a döntőbe jutásért Japán következett. Ez volt az első alkalom, hogy a magyar csapat, versenyen találkozott a japánokkal. Izgatottan vártam, hogy milyen lesz a mérkőzés, és szerintem sokkal jobb minőségű vívásokat láthattunk, mint később a döntőben.

Fantasztikus küzdelmeket láthattunk az egész tornán, és úgygondolom mindegyik csapattagunknak egy életre szóló élményt jelentett ez a verseny, ahogy nekünk edzőknek is, akik évek óta dolgozunk ezzel a csapattal.
1994-óta veszek részt Világbajnokságokon versenyzőként vagy edzőként, így folyamatosan figyeltem a csapatok vívásait. A mostani VB-t látva még mindig elmondható, hogy a Japán és a Koreai csapat vívásainak minősége elég magas. Ugyanakkor az utánuk következő többi ország versenyszínvonala között eltűntek a korábbi különbségek, és már nagyon szorosan helyezkednek el egymás mellett.
A következő VB Japánban, Tokióban lesz a Nippon Budokanban. Szerintem minden kendós álma, hogy ott versenyezzen egyszer. Remélem ott is hasonló jó vívásokat tud majd bemutatni a magyar csapat.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a remek eredményért és a sok segítségért a Csapattagoknak, a Magyar Kendo Szövetségnek, továbbá a válogatott felkészítőinek, Abe Tetsushinak, és Sipos Arankának, valamint azoknak, akik rendszeresen részt vettek a közös edzéseken és segítették a felkészülést. Természetesen köszönjük a helyszínen szurkoló kendósoknak, családtagoknak is a buzdítást és a támogatást."

A női csapat ugyan nem szerzett érmet, de ahhoz képest, hogy az utóbbi egy évben több helyen változott a csapat összetétele, kevesebb nemzetközi rutinnal rendelkező versenyzők is szerepet kaptak a versenyen nagyszerűen teljesítettek a hölgyek, hiszen egyéniben Kozma-Plecskó Edina és Tallós Zsófia elsőként jutottak ki csoportjukból és a legjobb 32-ig jutottak. Csapatban is bíztató eredmény született: a magyar csapat kijutottak a poolból, maguk mögé utasítva Európa egyik legjobb gárdáját, a lengyel női válogatottat és a mexikói csapatot. Sipos Aranka (kendo 6. dan) a női csapat edzője, a következőket emelte ki a VB kapcsán.

Sikeres versenyt zárt a Magyar Kendo Válogatott a 15. Kendo Világbajnokságon. Jól lehet, hogy látványos eredményt a férfi csapat ért el, de én, mint a női csapat edzője a lányok teljesítményével is teljesen elégedett vagyok. A jelenlegi női csapat tagjai még az „út” legelején tartanak. Mind a 6 versenyzőnek ez volt az első világbajnoksága és többen voltak, akik most versenyeztek először komoly nemzetközi versenyen is, vagyis EB-n sem szerepeltek még. Számukra a tapasztalatszerzés és a Világbajnokság feszültségének és izgalmának megismerése volt a feladat. Ehhez képest nagyon magabiztosan jutottak ki a pooljukból megverve a lengyel és a mexikói csapatot. Az egyenes kieséses versenyben sajnos már az ausztrál csapat tapasztalt kendosai fogást találtak a lányokon.

A szokásokhoz híven Novarában is egy napon rendezték a női egyéni és a női csapatversenyeket (férfiaknál ez két külön nap), ami sok szempontból nagyon nehéz a versenyzőknek. Egyrészt fizikai megterhelésben is sok, egy hosszú versenynapon kétszer kell formában lenni nem beszélve az összpontosításról; két különböző típusú versenyszámban, kétszer kell 100%-os koncentrációt nyújtani. Külön „edzett lelket” követel az, ha az egyéni versenyen nem úgy sikerülnek a vívások, de nagyon rövid időn belül össze kell szednie a versenyzőnek magát és a következő versenyszámra kell összpontosítani.

Azt gondolom, hogy a női csapat versenyzői nagyon jól helytálltak ebben az erőfeszítésben és tapasztalt versenyzők szintjén figyeltek magukra és tettek meg mindent, hogy csúcsformában legyenek és az összpontosításuk maximumát nyújtsák.

A jó hír számomra, hogy minden versenyzőm – látva a nagy kendos nemzetek vívásait, versenyzőit – még nagyobb lelkesedéssel és akarattal szeretne készülni a következő versenyekre és az átélt tapasztalatok olyan energiát, és motivációt adtak számukra, hogy az új felkészülési időszakban még erőteljesebben fognak dolgozni a sikerért. Remélem, hogy élménybeszámolójuk nyomán több női versenyző kap bátorságot és erőt arra, hogy komolyan ringbe szálljon a válogatott tagságért, vagy legalább azzal a céllal edz majd, hogy egyszer ő is kijuthasson egy EB-re vagy VB-re. Várom őket szeretettel!

Bánáti Zsombor